Vitrum D3 – nr 1 w Polsce*

Jesienna suplementacja witamin

Jesienią z drzew spadają liście, a wraz z nimi możemy odczuć zwiększone zapotrzebowanie na dodatkową porcję witamin i minerałów, które pomagają wspierać odporność. Istotne jest, aby zadbać o nią szczególnie w okresie jesienno -zimowym, kiedy na zewnątrz panuje niesprzyjająca aura, a dostępność świeżych warzyw i owoców jest mniejsza.

W okresie jesiennym mamy też ograniczony dostęp do światła słonecznego, co znacznie utrudnia organizmowi syntezę witaminy D w skórze.

Jakich witamin najwięcej potrzebujemy jesienią?

Oto najważniejsze z nich:

  • Witamina C. Wspiera odporność, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, zwiększa też przyswajanie żelaza, które również działa korzystnie na odporność.
  • Witaminy z grupy B. Pełnią bardzo wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Ryboflawina (witamina B2) pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, odgrywa rolę w procesie podziału komórek, a witamina B6 wspiera działanie układu immunologicznego i pomaga zmniejszać odczucie zmęczenia i znużenia, przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej. Z kolei tiamina (witamina B1) odpowiada m.in. za sprawność działania układu nerwowego i funkcje psychologiczne.
  • Witamina A. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, zachowaniu zdrowej skóry i utrzymaniu prawidłowego widzenia.
  • Witamina E. W kosmetyce często nazywa się ją “witaminą młodości”. Wpływa zarówno na naszą urodę, jak i zdrowie oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
  • Witamina D. Jest kluczowa dla naszego zdrowia, a jednocześnie najbardziej “problematyczna” spośród innych składników odżywczych. Ludzka skóra produkuje ją, gdy przebywamy na słońcu. Niestety od września do kwietnia ilość naturalnie wytwarzanej witaminy D jest niewystarczająca, więc wtedy zalecana jest suplementacja. Witamina D odpowiada za utrzymanie zdrowych kości i zębów, ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Wspiera też prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz właściwą pracę mięśni.
Jakich witamin najwięcej potrzebujemy jesienią?

Jak uzupełnić jesienne zapotrzebowanie na witaminy w organizmie?

Chociaż jesienią trudniej nam skorzystać z dobrodziejstw natury w postaci świeżych warzyw i owoców, nadal możemy wybierać z całego spektrum różnorodnych produktów, które z powodzeniem pozwolą nam uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Dieta powinna być urozmaicona i bogata w przetwory warzywne i owocowe, o których często zapominamy, chociaż są doskonałym źródłem niezbędnych witamin.

Jak uzupełnić jesienne zapotrzebowanie na witaminy w organizmie?

Tych produktów nie może zabraknąć w jesiennej diecie:

  • kiszonki – stanowią najlepsze źródło witaminy C, a także witaminy B1, PP i K
  • pełnoziarniste produkty zbożowe, które dostarczają witamin z grupy B
  • orzechy i nasiona, czyli cenne źródło witaminy E
  • jaja – źródło wielu witamin, w tym: A, D, E i K
  • pełne mleko i produkty mleczarskie, zawierające m.in. witaminę A i D
  • tłuste ryby i tran, które dostarczają witaminy E i D
  • kasze bogate w witaminy z grupy B, beta-karoten i witaminę E
  • całoroczne warzywa, np.: marchew (prowitamina A), buraki (kwas foliowy), pietruszka, seler (witaminy z grupy B), ziemniaki, cebula, kapustę (witamina C)
  • całoroczne owoce, np.: gruszki, jabłka, cytrusy
  • mrożone warzywa i owoce, np. truskawki, maliny, jagody, fasola szparagowa itp.

Kiedy warto pomyśleć o suplementacji?

W letnich miesiącach, gdy dużo przebywamy na słońcu, nasz organizm jest w stanie samodzielnie wyprodukować witaminę D. Niestety w okresie jesienno-zimowym jesteśmy pozbawieni najważniejszego źródła tej witaminy. Wprawdzie znajduje się również w produktach żywnościowych (w tym m.in. w sardynkach, łososiu i tuńczyku, mięsie, mleku i jajkach), jednak w znacznie mniejszych ilościach. W związku z tym jesienią warto pomyśleć o suplementacji witaminy D.

Zaleca się przyjmowanie suplementów diety zawierających ten składnik w ilości od 800 do 2000 j.m. na dzień (20 µg – 50 µg), w zależności od wieku, trybu życia, masy ciała. W ten sposób możemy wspierać układ odpornościowy oraz zadbać o prawidłowe funkcjonowanie mięśni, kości i stawów.