Vitrum D3 – witamina D
naturalnego pochodzenia

Fakty i mity o witaminie D

Witamina D, która została odkryta w 1922 r. przez McColluma jako czwarta witamina, znana jest przede wszystkim z oddziaływania na metabolizm kości i gospodarkę wapniową. Jednak odkrycie receptora tej witaminy (VDR) w większości ludzkich komórek pozaszkieletowych zasugerowało jej rolę także w innych układach i narządach organizmu.

Witamina D to w rzeczywistości dwa związki o podobnym działaniu.

Terminem „witamina D” określamy w rzeczywistości 2 związki: witamina D2 (ergokalcyferol) występująca w organizmach roślinnych i grzybach oraz witamina D3 (cholekalcyferol) występującą w organizmach zwierzęcych, która powstaje w wyniku syntezy skórnej pod wpływem promieniowania słonecznego UVB (długość fali 290–315 nm). Witamina D2 i D3 ulega przekształceniu w aktywny biologicznie kalcytriol.

1. Czy powinienem suplementować witaminę D?

Witamina D uczestniczy w bardzo wielu procesach zachodzących w organizmie. W Polsce 9 na 10 osób wymaga dodatkowej suplementacji witaminą D, więc prawdopodobnie Ty również.

2. Dlaczego suplementowanie witaminy D jest zalecane?

Najważniejszym źródłem witaminy D jest słońce. Synteza skórna pokrywa aż 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Jesienią i zimą w szerokości geograficznej, w której leży Polska, nasłonecznienie nie jest wystarczające do wytworzenia odpowiednich ilości witaminy D. Promieniowanie UVB do nas nie dociera, więc wytwarzanie witaminy praktycznie nie zachodzi. Suplementacja jest zalecana przez cały rok, szczególnie w okresie od października do kwietnia.1

3. Czy potrzebną ilość witaminy D mogę zapewnić sobie z pożywieniem?

Tak, ale jest to trudne. Żeby dostarczyć 1000 j.m. (25µg) witaminy D należałoby codziennie zjadać do wyboru: około 100 g świeżego węgorza, 1kg świeżego hodowlanego łososia, 400 g tuńczyka w puszce, 50 jajek, kilka kg żółtego sera (od kilku do kilkudziesięciu kilogramów, w zależności od gatunku) lub wypijać 80-250 l mleka. Najwięcej witaminy D zawierają tłuste ryby morskie.

4. Jaką ilość witaminy D należy przyjmować?

Osobom w wieku 11-65 lat zaleca się przyjmowanie 800-2000 j.m. / dzień (20-50 µg) przez cały rok (w zależności od masy ciała i diety), a szczególnie od października do kwietnia. Otyłym – 1600-4000 j.m. / dzień (40-100 µg).2

5. Czy osoby starsze powinny przyjmować więcej witaminy D?

Tak. U osób starszych wytwarzanie witaminy D zachodzi zdecydowanie wolniej. Dlatego osobom pomiędzy 65 a 75 r.ż. zaleca się przyjmowanie przez cały rok 800-2000 j.m. / dzień (20-50 µg), osobom otyłym 1600-4000 j.m. / dzień (40-100 µg). Natomiast osobom powyżej 75 r.ż. zaleca się przyjmowanie przez cały rok 2000-4000 j.m. / dzień (50-100 µg), a osobom otyłym 4000-8000 j.m. / dzień (100-200 µg).2

6. Czy jak mam nadwagę, to potrzebuję więcej witaminy D?

Tak. Witamina D jest magazynowana w tkance tłuszczowej, więc osoby z nadwagą i otyłością potrzebują większych ilości witaminy D, by mogła ona swobodnie krążyć i spełnić swoje funkcje w ich organizmie.

7. Jak witamina D działa na mój organizm?

Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśni oraz w utrzymaniu mocnych i zdrowych kości i zębów. Pomaga zmniejszyć ryzyko upadków związane z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni u osób obojga płci w wieku 60 lat i starszych. Upadki stanowią czynnik ryzyka złamań kości u osób w wieku 60 lat i starszych.1 Badania pokazują, że spektrum działania witaminy D może być o wiele szersze!

8. Czy wiosną i latem też należy suplementować witaminę D?

W okresie wiosenno – letnim zaleca się przebywanie na słońcu codziennie przez minimum 15 minut dziennie, między godziną 10 a 15, z odkrytymi przedramionami i częściowo nogami, bez nałożonego filtra UV. Jeśli te warunki są spełnione, to suplementacja nie jest w tym okresie konieczna, jednak jest rekomendowana i bezpieczna.2 Musisz wiedzieć, że zanieczyszczenie powietrza, smog i mgła zmniejszają szansę na efektywną syntezę skórną witaminy D. Filtr SPF 15 ogranicza wytwarzanie witaminy D aż o 99%.

9. Czy opalenizna i ciemna karnacja utrudniają wytwarzanie witaminy D?

Tak. Melanina, czyli barwnik powodujący ciemniejsze zabarwienie skóry działa jak filtr. Im skóra jest ciemniejsza, tym mniej witaminy D wytwarza.

10. Czy witamina D jest toksyczna, lub mogę ją przedawkować?

Przy stosowaniu się do powyższych zaleceń, przedawkowanie witaminy D jest mało prawdopodobne. Nasz organizm sam reguluje ile witaminy D potrzebuje, nadmiar zamienia w nieaktywne związki i wydala.

Dowiedz się więcej