Vitrum D3 – witamina słońca

Suplementacja witaminy D

Skąd nasz organizm czerpie witaminę D?

Witamina D w naszym organizmie może pochodzić z dwóch źródeł – syntezy skórnej pod wpływem promieniowania słonecznego oraz pożywienia.

Najważniejszym źródłem jest synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego UV.
W okresie letnim odpowiedni poziom witaminy D w organizmie zapewnić może codzienna, minimum 15-minutowa ekspozycja na słońce 18% powierzchni ciała (odsłonięte przedramiona i częściowo nogi) w godzinach 10.00-15.00. W tym czasie zazwyczaj przebywamy w pracy, w domu lub w samochodzie, a brak aktywności na świeżym powietrzu i siedzący styl życia dodatkowo uniemożliwiają wytworzenie witaminy D w naszej skórze. Synteza skórna witaminy D może być utrudniona przez czynniki takie jak zachmurzenie lub zanieczyszczenie środowiska oraz stosowanie filtrów przeciwsłonecznych, które mogą obniżać syntezę witaminy D nawet o 99%.

Natomiast w okresie jesienno-zimowym, ze względu na szerokość geograficzną, w której znajduje się Polska, kąt padania promieni słonecznych uniemożliwia syntezę skórną odpowiednich ilości witaminy D.

Należy również pamiętać, że wraz z wiekiem synteza skórna staje się mniej efektywna, a mała ekspozycja na światło słoneczne u osób starszych może dodatkowo utrudniać wytwarzanie witaminy D.

Drugim źródłem witaminy D jest nasza dieta. Najwięcej witaminy D zawierają ryby morskie, które są przez Polaków spożywane stosunkowo rzadko, w porównaniu np. z innymi mieszkańcami Unii Europejskiej. Innym źródłem są np. jajka, ser żółty czy mleko, jednak żeby dostarczyć sobie 1000 j.m. (25 µg) witaminy D, trzeba byłoby codziennie zjeść 50 jaj, kilka kg sera żółtego (od kilku do kilkudziesięciu kilogramów, w zależności od gatunku) lub wypić przynajmniej 80 litrów mleka.

W 2014 roku przeprowadzono w Polsce badanie, którego celem było określenie stanu zaopatrzenia populacji w witaminę D. Okazało się, że aż 90% społeczeństwa wymaga dodatkowej suplementacji witaminą D. Eksperci rekomendują suplementację całoroczną. Ilość witaminy D, którą należy przyjmować, zależna jest od wieku, masy ciała, stosowanej diety oraz bierze się pod uwagę fakt, czy osoba ma nadwagę bądź jest otyła.

Dowiedz się więcej na temat suplementacji witaminy D: