Vitrum D3 – witamina słońca

Czy należy suplementować witaminę D?

Badania wykazują, że nawet 90% Polaków może wymagać dodatkowej suplementacji witaminą D. Suplementację zaleca się przez cały rok, a szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Witamina D jest niezwykle ważna dla naszego organizmu, więc należy dbać o odpowiednią ilość czasu spędzanego na słońcu w okresie wiosenno – letnim oraz o zdrową dietę, bogatą w tłuste ryby morskie, które są najlepszym źródłem witaminy słońca.

Czynniki, które mają wpływ na ilość witaminy D wytwarzanej w Twoim organizmie:

  1. Miejsce Twojego zamieszkania. Jeśli leży powyżej 40° stopnia szerokości geograficznej północnej (Polska leży powyżej 40° stopnia, dokładniej między 49 a 55 równoleżnikiem) to ilość wytwarzanej witaminy D może być mniejsza, bo mniej promieniowania słonecznego dociera do Ciebie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
  2. Zanieczyszczenie powietrza. Jeśli w miejscu, w którym mieszkasz powietrze jest zanieczyszczone, to ilość wytwarzanej witaminy D może być mniejsza.
  3. Spędzanie czasu na zewnątrz. Jeśli wiosną i latem nie spędzasz codziennie na zewnątrz przynajmniej 15 minut w godzinach 10-15, to należy rozważyć dodatkową suplementację.
  4. Pogoda, gdy spędzasz czas na zewnątrz. Jeśli podczas Twoich aktywności na zewnątrz przeważnie nie ma ładnej, słonecznej pogody, to należy rozważyć dodatkową suplementację, bo od grubości pokrywy chmur zależy ile promieniowania dociera do Ciebie.
  5. Praca w pomieszczeniu. Jeśli swoją codzienną pracę wykonujesz w pomieszczeniu, to należy rozważyć dodatkową suplementację.
  6. Zajęcia po pracy lub w weekendy (sport, hobby, kursy, nauka języka itp.). Jeśli odbywają się w pomieszczeniu, to należy rozważyć dodatkową suplementację.
  7. Filtry przeciwsłoneczne. Jeśli latem stosujesz filtry przeciwsłoneczne lub kosmetyki zawierające filtr (krem do twarzy, fluid), to ilość wytwarzanej witaminy D może być mniejsza.
  8. Sposób ubierania. Jeśli wiosną i latem przebywając poza domem nie masz odkrytych nóg i przedramion do połowy, to ilość syntetyzowanej w skórze witaminy D może być ograniczona.
  9. Karancja. Jeśli masz ciemną karnację, to ilość wytwarzanej witaminy D może być mniejsza.
  10. Opalanie. Jeśli lubisz się opalać, to ilość wytwarzanej witaminy D może być mniejsza, bo melanina powstająca w skórze w miarę opalania działa jak filtr.
  11. Nadwagę lub otyłość. Jeśli masz nadwagę lub jesteś osobą otyłą, to potrzebujesz więcej witaminy D, bo tkanka tłuszczowa magazynuje witaminę D.
  12. Dieta. W Twoim jadłospisie niezbyt często (tzn. rzadziej niż klika razy w tygodniu) gości śledź, makrela, łosoś lub inna tłusta ryba morska, to zastanów się jak można ten nawyk zmienić.
  13. Suplementacja. Jeśli nie przyjmujesz witaminy D w suplementach diety, to rozważ suplementację, szczególnie w okresie jesienno – zimowym.

Kto powinien zwrócić szczególną uwagę czy ilość witaminy D dostarczanej do organizmu poprzez promieniowanie słoneczne, pożywienie i suplementację jest odpowiednia?

  • osoby otyłe w każdym wieku – dzieci, młodzież, dorośli, seniorzy;
  • pracownicy nocnych zmian;
  • osoby o ciemnej karnacji;
  • osoby unikające słońca lub u których ekspozycja jest znacząco ograniczona lub przeciwwskazana;
  • seniorzy;
  • osoby stosujące filtry przeciwsłoneczne;
  • kobiety w ciąży;
  • osoby stosujące dietę wegańską lub wegetariańską.

Badanie poziomu witaminy D w organizmie

Wskaźnikiem zawartości witaminy D w ustroju jest pomiar stężenia metabolitu 25(OH)D (kalcydiolu). Okres półtrwania krążącego we krwi 25(OH)D wynosi ok. trzech tygodni i jest najlepszym wskaźnikiem całkowitej zawartości witaminy D w organizmie. Natomiast obecny we krwi 1,25(OH)2D3 (kalcytriol) ma krótki okres półtrwania wynoszący ok. 4 godz. i oznaczenie jego zawartości nie jest stosowane do określania zaopatrzenia organizmu w witaminę D.

W celu zrobienia badania, najczęściej pobiera się krew z żyły.