Vitrum D3 – nr 1 w Polsce*

Optymalny nośnik

Witamina D jest jedną z 4 witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Zatem witaminy te są najlepiej przyswajane przez organizm w obecności lipidów. Biodostępność witaminy D jest lepsza w przypadku jej zawieszenia w długołańcuchowych kwasach tłuszczowych – zawartych np. w oleju z krokosza barwierskiego.

Olej z krokosza barwierskiego:

  • wysoka przyswajalność witaminy D (z powodu dużej zawartości długołańcuchowych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych)
  • korzystny profil kwasów tłuszczowych (z punktu widzenia profilaktyki chorób cywilizacyjnych)
  • stabilność i odporność na działania czynników środowiskowych
  • korzystny wpływ na organizm: obecność steroli, tokoferoli, flawonoidów
  • niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (przyczyniających się do powstawania m.in. miażdżycy, nadciśnienia)
  • wysoka zawartość kwasu linolowego – działanie przeciwzapalne w kościach, wzrost absorpcji wapnia w jelitach

Olej z nasion krokosza posiada bardzo wysoką wartość odżywczą: w 90-92% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych i w 8-10% z kwasów nasyconych.

Poza kwasem linolowym (63-72%) i oleinowym (15-16%), zawiera też cenny kwas linolenowy. Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych jest niska: kwas stearynowy stanowi 2-4%, a palmitynowy 5-10%.

Skład kwasów tłuszczowych oleju z krokosza barwierskiego:

Krokosz barwierski to roślina o żółtopomarańczowych kwiatach. Już w 1600 p.n.e. uprawiana w Egipcie, Babilonii, Syrii i Palestynie (np. w Egipcie barwiono krokoszem barwierskim szaty, całuny i opaski mumii na żółto). Uprawiany był również jako roślina lecznicza przez Rzymian i Arabów; koszyczki kwiatowe były znajdowane w wieńcach mumii, a suszone kwiaty służyły do barwienia ciasta (namiastka szafranu). Obecnie głównymi obszarami uprawy są Stany Zjednoczone, centralna Ameryka, Argentyna i Australia.

Podsumowując należy podkreślić, że witamina D rozpuszczona w oleju z krokosza barwierskiego ma wyższą przyswajalność w przeciwieństwie do preparatów z witaminą D zawieszoną w średniołańcuchowych kwasach tłuszczowych (MCT). Dlatego preparaty VITRUM D3 i VITRUM D3 forte są tak cennym źródłem witaminy D, docenianym przez konsumentów oraz specjalistów.

Suplementy diety VITRUM D3 i VITRUM D3 forte dostępne są w aptekach bez recepty w ekonomicznych opakowaniach po 60 i 120 kapsułek, co jest wygodne i opłacalne przy długotrwałym stosowaniu oraz w przypadku dzielenia się witaminą D z bliskimi. Niektóre tabletki i większe kapsułki mogą sprawiać problemy i dyskomfort przy połykaniu.

VITRUM D3 i VITRUM D3 forte to małe, wyjątkowo łatwe do połknięcia kapsułki. Czas rozpadu kapsułki jest 4-krotnie krótszy niż tabletki, co polepsza biodostępność witaminy D. Zapewnia to także możliwość stosowania VITRUM niezależnie od posiłku. Zawarty w preparatach cholekalcyferol jest naturalnym składnikiem pozyskiwanym z lanoliny, z wełny owiec hodowanych w Szwajcarii. Skuteczność działania VITRUM D3 forte została potwierdzona w polskich badaniach.